torsdag 16 september 2010

.Boktipset

Under veckan i Turkiet hann jag med att läsa flera böcker. Det är så skönt att läsa och jag önskar jag tog mig mer tid till det hemma. Kan varmt rekommendera böckerna jag läste.
Den första:


Försommaren blomstrar och de goda vännerna från det välmående villaområdet i Visbys utkant reser iväg på sin traditionella semestertripp. I vardagen delar de allt: barnpassning, trädgårdsskötsel, middagar, fester och motionspass. Vänskapen är gränslös och banden dem emellan tycks orubbliga efter åratal av gemenskap. Årets utfärd går till Fårö där Bergmanveckan stundar och sedan vidare mot Stora Karlsö där sillgrissleungarna lyfter i tusental från de branta kalkstensklipporna.

Men något går väldigt snett under resan - en kvinna försvinner under en cykeltur i Bergmanlandet kring Hammars, en åldrad man flyter iland i den lettiska staden Ventspils på andra sidan Östersjön.

Kommissarie Anders Knutas med kollegan Karin Jacobsson får ett svårgripbart fall att ta tag i som för dem långt bortom gängse normer.

Den dubbla tystnaden är Maris sjunde bok och jag har läst alla dem andra oxå och kan varmt rekommendera dem till er som tycker om lite spänning.



Charlotta Nilsson, Andreas och Amandas mamma, känner en ständig oro för sina barn, hon söker ofta läkare för deras skull, och symptomen är många. Nioårige Andreas har oförklarliga blåmärken och feber, Amanda andas inte som hon ska. Är Charlottas oro befogad eller handlar det om en sjuk hjärnas rop på hjälp? Är det rent av så att hon gör sina barn sjuka?

Kriminalinspektör Maria Wern arbetar under sommaren på Gotland för att få lugn och distans efter skilsmässan. Strax före midsommar får polisen in en anmälan om en nioårig pojke som försvunnit från en fest i Herrviks fiskeläge. Man söker efter honom bland grottorna i berget ovanför Östergarnsskola. Där gör kriminalinspektör Maria Wern en upptäckt. Två namn med ett hjärta omkring. Gammal kärlek rostar aldrig, eller är det precis det den gör?

Jag har inte läst ngn av Anna Janssons böcker förut, men kommer nog att fortsätta läsa dem andra böckerna. Det var en bra och spännande roman och att det dessutom utspelar sig i miljöer som är tagna från verkligheten gör bara saken bättre.


En ung norska, känd från tv, hittas död i Australien. Harry Hole skickas till Sydney för att bistå den australiensiska polisen i utredningen av mordet. Trots att han blivit tillsagd att hålla en låg profil hamnar Harry ändå mitt i händelsernas centrum. Snart förstår han och hans kollega, aboriginen Andrew Kensington, att de har att göra med en seriemördare.
Efterforskningarna kring fallet öppnar Harrys ögon för landets rika historia och urbefolkningens fascinerande legender. Samtidigt leder sökandet honom till ett Sydney som aldrig omtalas i turistbroschyrerna: den undre världen med dess tvivelaktiga figurer och omoraliska affärer.

Jag hade aldrig hört talas om den norske författaren förut, men vi köpte boken på flyplatsen och jag blev glatt överraskad av den. Han har skrivit många böcker om Harry Hole och jag kommer nog att förgylla bokhyllan med resten av hans böcker. Kan varmt rekommendera dem!

Trevlig läsning!



Inga kommentarer: