onsdag 3 september 2014

.Småfrallor och bullar med rötter

Idag fick jag för mig att jag skulle baka på förmiddagen. Sagt och gjort, jag slängde ihop en sats med källarfranska samt en sats med morotsbullar. 
Det går alltid åt matbröd här hemma, speciellt när killarna äter mellis. Idag när dem dessutom är fyra killar till mellis går det åt extra mycket.

Efteråt var jag tvungen att provsmaka dem och det blev tummen upp. Nybakt bröd med smör och ost är svårslaget. Jag skulle lätt kunna klämma flera stycken.





Morotsbröd:

Ingredienser: 
50 g (1 pkt) jäst för matbröd eller söta degar 
50 g smör 
5 dl vatten 
1.5 tsk salt 
1 dl vetekli 
1 dl solrosfrön 
0.5 dl linfrö 
4 dl rivna morötter 
3 dl grahamsmjöl 
6-8 dl vetemjöl special 

 Gör så här: 
Smula jästen i en degbunke. 
Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. 
Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. 
Tillsätt resten av degvätskan. Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. 
Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna.
 Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar.
 Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig. 
 Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter. 
 Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. 
Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
 Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. 
 Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Smaklig måltid!

/ Mrsfunky

1 kommentar:

Therese sa...

Såg mumsigt, ut borde baka matbröd, kanske skulle testa detta recept... Å dina röda skor får verkligen tummen upp, snygga och sr ut att vara verkligen sköna! Hoppas allt är bra och att du får sova och pigga på dig <3 KRAM